Rotterdams Philharmonisch Orkest

In memoriam: Ron Ephrat

Op woensdagochtend 15 september overleed Ron Ephrat. Hij was van 1983 tot 2011 solo-altist van ons orkest.

Vóór zijn Rotterdamse periode was Ron ‘een beetje een zwerver’, zoals hij het zelf noemde in zijn afscheidsinterview in Intrada. Tijdens zijn studietijd in Tel Aviv reisde hij als concertmeester met het Israëlische jeugdorkest Gadna de wereld over, waarbij hij onder meer Nederland aandeed. Na een korte periode bij het Israëlisch Kamerorkest maakte hij begin jaren ’70 de oversteek naar Europa. Hij speelde bij het Symfonieorkest van Malmö en verhuisde twee jaar later naar Nederland – gelokt door het hippieklimaat. Ron werd violist bij het Radio Filharmonisch, studeerde intussen altviool en belandde via het Limburgs Symfonieorkest en het Residentie Orkest in Rotterdam. Bij ons orkest eindigden zijn zwerversjaren: hier had hij zijn bestemming gevonden.

Bijna dertig jaar voerde Ron onze altvioolgroep aan. Het publiek en het orkest leerden hem zo al snel kennen als een kleurrijk en hartstochtelijk musicus. ‘Een man met een karakter,’ vertelt Anne Huser, die als mede-aanvoerder jarenlang de lessenaar met hem deelde. ‘Ron had een heel sterke eigen mening – dat kon wel eens botsen met sommige collega’s of dirigenten – maar hij had een hart van goud. En zijn eigenwijsheid was altijd onderbouwd, want hij was een wandelende encyclopedie. Toch speelde hij altijd vanuit zijn gevoel. Je kon hem niet intomen, hij ging er altijd honderd procent voor, in alles wat hij deed. Hij dacht ook dat hij honderd zou worden – hij had het zich allemaal heel anders voorgesteld. Ach, ik zal hem missen. Maar zijn aantekeningen staan nog steeds in de partijen, ik zie elke keer weer wat hij opschreef aan aanwijzingen en vingerzettingen. Dat zijn dingen die blijven.’

Ook buiten ons orkest was Ron zeer actief. Hij doceerde aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam, en gaf masterclasses in San Francisco en Seattle. En hij speelde kamermuziek, onder meer in het Nederlands Strijktrio, het Gilas Ensemble, het La Tour Quartet, het Indigo Piano Quartet en het Amati-ensemble. Sinds 1983 was hij een vaste gastspeler op het Colorado Music Festival in Boulder en was hij te gast bij onder meer het Menuhin Festival (Gstaadt), Casals Festival (Prades), White Nights Festival (Sint Petersburg) en het Finse Korsholm Festival. Daar bleef hij na zijn pensioen volop mee doorgaan – ‘stilzitten past niet bij mijn temperament,’ zei hij zelf.

Waar kamermuziek ook na zijn pensionering zijn lust en zijn leven bleef, verdween ons orkest nooit uit zijn gedachten. Ron bleef het Rotterdams Philharmonisch op de voet volgen en was zeer enthousiast toen Lahav Shani onze nieuwe chef-dirigent werd. Kort voor zijn overlijden hadden de twee nog een lang gesprek met elkaar. ‘We hadden het over alle denkbare onderwerpen,’ vertelde Lahav, ‘maar vooral over muziek en over het orkest. Ron zei dat hij steeds maar moest denken aan de muziek van Brahms, en vooral aan zijn lievelingsstuk: zijn Tweede symfonie.’ Met hulp van de stichting Laatste Ambulance Wens kon het orkest Ron twee dagen later naar de Doelen halen, om speciaal voor hem nog een keer Brahms te spelen. Nog geen twee weken later overleed Ron. Wij wensen zijn familie heel veel sterkte in deze verdrietige tijd.

Info: Richard Strauss, Sextet uit Capriccio. Gerard Hettema en Mieke Biesta, viool. Ron Ephrat en Gerrit Oldeman, altviool. Michel Roche en Wladislaw Warenberg, cello.