Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Timur Zangiev maakt in 2023 Nederlands debuut

23 mei 2022

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de NTR ZaterdagMatinee halen in 2023 de jonge Russische dirigent Timur Zangiev naar Nederland voor een spraakmakend debuut. Tot begin dit jaar had vrijwel niemand in West-Europa van hem gehoord, maar dat veranderde in één klap toen hij begin maart de uitvoeringen van Tsjaikovski’s Pique Dame in het Milanese Teatro alla Scala overnam als vervanger van Valery Gergiev. ‘Een revelatie’ oordeelde de pers over de 28-jarige dirigent, die daarmee internationaal doorbrak. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de NTR ZaterdagMatinee aarzelden niet om Zangiev meteen te engageren voor seizoen 2022–2023. Op 17, 18 en 19 maart zal hij een volledig Russisch concertprogramma dirigeren met werken van Goebaidoelina, Prokofjev en Rachmaninov.

Floris Don, artistiek manager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, spreekt van een droomdebuut: "Timur Zangievs Pique Dame bij La Scala was een succès fou – en dat zegt wat, want de Milanezen zijn een verwend publiek. Deze dirigent is een supertalent dat zich in Rusland, buiten ons westerse blikveld, tot volle rijpheid heeft ontwikkeld. Ontdekkingen van deze orde zijn een zeldzaamheid; ik ben heel trots dat we hem, samen met de NTR ZaterdagMatinee, direct hebben weten te strikken voor het komende seizoen."

Kees Vlaardingerbroek, artistiek leider van de NTR ZaterdagMatinee: “Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de NTR ZaterdagMatinee hebben beide een reputatie als het gaat om het scouten en presenteren van jong talent. Wij waren het er snel over eens, dat Timur Zangiev deze prachtkans ten volle verdient. Fijn ook dat Timur heeft aangegeven het oorspronkelijke programma ongewijzigd te willen overnemen.”

Timur Zangiev: dirigent sinds zijn zevende
Voor West-Europa mag Timur Zangiev een nieuwe ontdekking zijn, in Rusland bouwde hij al geruime tijd aan zijn muzikale loopbaan. Geboren in Noord-Ossetië dirigeerde hij op zevenjarige leeftijd al het symfonieorkest van de Filharmonie van Vladikavkaz. Hij studeerde directie in Moskou bij Gennadi Rozhdestvenski en maakte daarna bij tal van Russische orkesten vlieguren – onder meer als assistent van Valery Gergiev bij het Mariinsky-theater. Toen Milaan dit voorjaar de banden met Gergiev verbrak, richtten alle ogen zich op zijn assistent. Waar Gergiev naliet zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne deed Zangiev dat wel, om vervolgens in de orkestbak van La Scala grote indruk te maken als een talent pur sang. Daarmee vestigde hij in één klap zijn naam in de internationale muziekwereld.

Nederlands debuut met Goebaidoelina, Prokofjev en Rachmaninov
Zijn Nederlandse debuut maakt Timur Zangiev met drie Russische werken. De concerten, op 17, 18 en 19 maart 2023, zijn in de Doelen, Rotterdam en in Het Concertgebouw, Amsterdam. Solist in Prokofjevs Eerste vioolconcert is Kristóf Baráti, het programma brengt verder Goebaidoelina’s Fairytale Poem en de Tweede symfonie van Rachmaninov.

Klik hier voor meer informatie over de concerten.

Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief