Actueel

‘Ik was enorm zenuwachtig.’ vertelt fluitiste Flávia Valente over haar auditie. Sinds maart dit jaar speelt het jonge Portugese talent bij ons orkest. Van passie voor de piccolo, tot de ultieme droom: maak kennis met Flávia Valente.

Met een luxe schip naar het Rotterdams Philharmonisch Orkest in Antwerpen, kan het feestelijker? Ter ere van zijn honderdjarige bestaan organiseert het orkest een 4-daagse cruise voor de Vrienden en andere belangstellenden.

Een paar jaar geleden kreeg mezzosopraan Karin Strobos – toen nog aan het begin van haar loopbaan – de kans om in te vallen voor Magdalena Kozena bij De Nationale Opera. Onder leiding van Sir Simon Rattle, en met het ons orkest in de bak, zong ze de rol van Octavian in Der Rosenkavalier – ‘een droomdebuut’, aldus de pers. Sindsdien is ze beroemd bij heel operaminnend Nederland. Maar musical, vertelt ze, was haar eerste liefde.

Dit najaar mogen we genieten van twee althobosolo’s. In Ravels Pianoconcert in G en in Dvoráks Symfonie Uit de Nieuwe Wereld zitten prachtige solopassages voor dit instrument. Hoe bereidt althoboïst Ron Tijhuis zich hierop voor?

Afgelopen twee weken zond RTV Rijnmond de tweedelige reportage uit over onze Azië tournee. Van Shanghai tot Seoul: wij bezochten de meest indrukwekkende concertzalen en beleefden unieke momenten in de magische steden. Camerajournalist Justus Cooiman reisde met ons mee en deed verslag van al onze avonturen. Kijkt u mee?

Maija Reinikainen - Rotterdams Philharmonisch Orkest (c) Robert Peek

De muzikale loopbaan van Maija Reinikainen, tweede violiste bij het orkest, ontplooide zich volledig in Nederland. Maar ze heeft nog altijd innige banden met haar geboorteland Finland, zeker nu ze betrokken raakte bij de viering van honderd jaar Finse onafhankelijkheid.

Deze week zijn wij als trotse partner toegetreden tot de alliantie MAKE IT HAPPEN. Samen met tien Rotterdamse partners, waaronder Diergaarde Blijdorp / Rotterdam Zoo, Rotterdam Ahoy en Feyenoord Rotterdam, slaan wij komende jaren de handen in een om onze thuishaven in binnen- en buitenland nóg sterker op de kaart te zetten.

Vanwege een polsblessure heeft Yannick Nézet-Séguin zijn concerten voor de komende twee weken moeten afzeggen. Dat betekent onder meer dat hij deze week niet in Nederland kan zijn om Messiaens Turangalîla-symfonie te dirigeren. De beide concerten, op vrijdag 27 en zondag 29 oktober, worden overgenomen door de jonge Estse dirigent Olari Elts, die dit werk al eerder dirigeerde.

Al jaren merkte cellist Pepijn Meeuws dat hij zijn strijkstok langzaam aan het ontgroeien was. Het werd tijd voor een nieuwe stok – maar die lag niet simpelweg voor het grijpen. ‘Een strijkstok is niet zomaar een stuk hout met wat paardenhaar. Je hebt heel veel verschillende soorten. Iedere stok geeft een andere nuance aan de klank van de cello. Lees hier over de uitdagende zoektocht.

Zondag 1 oktober 2017 organiseerden wij samen met chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin, violiste Janine Jansen en de Doelen een speciaal Benefiet Concert voor Amnesty International. Het was een groot succes: in totaal werd er €65.000 opgehaald voor een nieuw educatieproject van Amnesty voor het mbo-onderwijs.

Pagina's