1938: De grens over

20 maart 1938

Brussel, maart 1938

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is in Brussel. De musici poseren op de trappen van het Paleis voor Schone Kunsten, waar ze een concert zullen geven – het eerste buitenlandse optreden in de 20-jarige geschiedenis van het orkest. Sinds het aantreden van Eduard Flipse als chef-dirigent in 1930 is het orkest internationaal naam beginnen te maken. Flipse is al uitgenodigd geweest voor een gastdirectie bij het Parijse Orchestre Lamoureux en hij heeft banden aangeknoopt met verschillende componisten van wereldfaam. Béla Bartók is naar Rotterdam gekomen om met het orkest de Nederlandse première te geven van zijn Tweede pianoconcert; ook Alexandre Tansman en Albert Roussel zijn op bezoek geweest om het orkest te horen in uitvoeringen van hun werk.

Maar nu, 20 maart 1938, zijn de Rotterdammers voor het eerst zelf de landsgrenzen overgestoken, om in Brussel enkele favoriete werken te spelen. Op het programma staan onder meer de Symfonische Variaties van Henk Badings – door de orkestleden al omgedoopt tot ‘ons bondslied’ –, twee Psalmen van Lili Boulanger – waarvan het orkest al eerder de Nederlandse première heeft verzorgd – en als kroon op het programma de Evocations van Albert Roussel. Het concert wordt een groot succes, dat vraagt om een vervolg – maar de oorlog gooit roet in het eten. Het zal nog tot 1958 duren voor het orkest in Brussel terugkeert.

 

Het Paleis voor Schone Kunsten was nog maar tien jaar oud toen onze musici er voor het eerst optraden. De architect vond zelf de naam ‘paleis’ nogal overdreven. Het is maar hoe je het bekijkt: zet er een orkest op de trappen, en het gebouw krijgt een vorstelijke allure.

 

1938 in vogelvlucht

31 januari
Geboorte van prinses Beatrix

3 maart
In Saoedi-Arabië wordt voor het eerst olie in de grond ontdekt

12 maart
Duitsland annexeert Oostenrijk

9 augustus
Start van de bouw van concentratiekamp Mauthausen

30 september
Verdrag van München: Duitsland mag Sudetenland (Tsjechië) annexeren

9 november
Kristalnacht: in Duitsland vernielen nazi's joodse winkels en synagogen

22 november
In Rotterdam schaakt Botwinnik tegen Capablanca, een duel dat geschiedenis schrijft als een van de mooiste ooit

15 december
Nederland sluit de grenzen voor vluchtelingen

17 december
Ontdekking van de kernsplijting

Lees meer over: 

tournees

Lees ook

De sensationele samenwerking van ons orkest, Hélène Grimaud​ en chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin liet afgelopen weken menig hart in de concertzaal sneller kloppen. Vol trots kijken we terug op een reeks geweldige concerten. Algemeen directeur George Wiegel reisde mee met het orkest en vertelt over zijn ervaringen.