1949: Naar Scandinavië

16 maart 1949
Historie

De Tweede Wereldoorlog mag dan al bijna vier jaar voorbij zijn, voor de Rotterdammers ligt de Hongerwinter – en het Zweedse wittebrood dat toen als een geschenk uit de hemel kwam – nog vers in het geheugen. Terwijl de stad in hoog tempo opnieuw wordt opgebouwd, onderneemt het Rotterdams Philharmonisch Orkest met chef-dirigent Eduard Flipse zijn eerste naoorlogse tournee, met optredens in Kopenhagen, Göteborg, Örebrö, Stockholm en Oslo.

De Scandinavië-tournee is tekenend voor het ongebroken zelfvertrouwen van de Rotterdammers. De opgedofte verhuiswagen die meegaat voor het transport van de muziekinstrumenten, is daarvan een veelzeggend symbool. Een kloek bord met het opschrift Scandinavian Tour 15 – 25 March 1949 plus de naam van het orkest en zijn dirigent siert de zijkanten van de laadruimte. In de noordse voorjaarssneeuw gaan de mannen van de stage crew trots op de foto in overall met stropdas (zie hieronder). Tweede van links is François Rüter, orkestbode en bibliothecaris sinds de oprichting van het orkest in 1918.

De concertreeks mondt uit in een zegetocht van jewelste. Het concert in Oslo is zelfs een van de schitterendste ooit in die stad gegeven, concludeert het Noorse dagblad Morgenposten. Een delegatie van de stad ziet dat met eigen ogen: burgemeester Oud is er bij, belangrijke afgevaardigen uit de haven en van de gemeente ook. Zij worden met alle egards ontvangen en getrakteerd op lunches en cocktailparty's. De reis, mede mogelijk gemaakt dankzij geld van de gemeente, het rijk en de provincie en een bijdrage van de vereniging van vrienden, maakt ook op hen indruk. Dat Rotterdam een delegatie op een dergelijke handelsmissie met het orkest meestuurt zal overigens niet de laatste keer zijn: in de jaren die volgen gaan nog veel vaker dergelijke zakelijke delegaties mee op concertreis naar het buitenland.

Lees meer over: 

tournees