1998: Een kweekvijver voor talent

20 februari 1998

20 februari 1998 – In de jaren negentig ondervinden orkesten problemen bij het invullen van vacatures. Conservatoriumstudenten spelen tijdens hun studie hoofdzakelijke sololiteratuur, waardoor zij onvoldoende voorbereid zijn om in een orkest te spelen.

Om hier verandering in te brengen lanceren dirigent Valery Gergiev, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Rotterdams conservatorium een nieuw orkest onder de naam Rotterdam Young Philharmonic. In dit orkest nemen leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest plaats naast de studenten. Op deze manier kunnen de studenten zich, onder leiding van hun ervaren collega’s, voorbereiden op de eisen die het orkestwerk stelt. Dirigent Jurjen Hempel, die de leiding van het nieuwe orkest op zich neemt, zegt hierover:  Een student moet leren waar het orkest naar toe wil, hoe een grote groep musici functioneert en wat zijn plaats daarin is.

Lees meer over:

Valery Gergiev