Lahav Shani en Daniel Barenboim

25 september 2018
Evenement

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest verwelkomt op 29 en 30 september zijn nieuwe chef-dirigent Lahav Shani met een inauguratieconcert in de Doelen, Rotterdam. Solist is pianist Daniel Barenboim. De aanwezigheid van deze legendarische pianist is geen toeval: ‘In mijn muzikale leven is hij de belangrijkste mentor,’ zegt Lahav Shani. ‘Voor mij is de cirkel rond als hij er bij is op het moment dat ik begin aan mijn eerste echte positie bij een orkest.’ In de seizoensbrochure blikte directeur George Wiegel al samen met Lahav Shani vooruit naar deze bijzondere samenwerking, een fragment:
 

George Wiegel Het nieuwe seizoen begint meteen al ijzersterk: jouw inauguratieconcert met Daniel Barenboim als solist. Jullie samen op het podium, daar zijn we heel trots op – alleen al omdat het heel erg lastig is om hem voor een concert te strikken. Maar jou is het gelukt. Vertel eens, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Lahav Shani Nou, eigenlijk was het Barenboims eigen idee. Toen ik hem vertelde over mijn benoeming, was het eerste wat hij zei: ik wil graag een keer komen spelen. Maar toen we gingen kijken wat een geschikt moment zou zijn, bleek dat nog niet mee te vallen. Elke keer als ik kon, was hij bezet, en omgekeerd. Toen dacht ik: wacht eens, waarom ópenen we het seizoen niet samen? Dat zou het voor mij helemaal kloppend maken.

GW Want hij is natuurlijk een van de belangrijkste mentoren geweest in je muzikale leven.

LS Zonder meer. Ik leerde hem kennen toen ik net was begonnen met dirigeren, in het eerste jaar van mijn studie. Ik heb zoveel opgepikt van zijn kennis en zijn ervaring. Maar tegelijkertijd leerde ik ook van hem hoe je je instinct moet volgen. Dat je de muziek eerst helemaal doordacht moet hebben, om vervolgens tijdens de uitvoering ervan precies te doen wat op het moment goed voelt. Ja, hij is heel belangrijk voor me geweest.

 

Programma Inauguratieconcert
 

za 29 september 2018 · 20.15 uur
zo 30 september 2018 ·
 14.15 uur


dirigent Lahav Shani
piano Daniel Barenboim

Léon Orthel 1905-1985

Scherzo nr. 2 voor orkest, op. 38 [1956-57]

Ludwig van Beethoven 1770-1827
Pianoconcert nr. 3 in c, op. 37 [1799-1803]
· Allegro con brio
· Largo
· Rondo. Allegro

Pauze

Dmitri Sjostakovitsj 1906-1975

Symfonie nr. 5 in d, op.47 [1937]
· Moderato
· Allegretto
· Largo
· Allegro non troppo

Einde concert circa 22.30 uur (za) en 16.30 uur (zo)

Meer informatie