Toen 2014 - Nieuwe muziek

7 december 2016 | 16:00

Rotterdam, februari 2014

Hans Abrahamsen is op het podium geklommen om het applaus in ontvangst te nemen na de Nederlandse première van zijn liederencyclus Let me tell you. Naast hem staan Yannick en soliste Barbara Hannigan te stralen, zelf oogt de componist ietwat beduusd onder de luide bijval die hij uit de zaal krijgt. Iedereen in het publiek voelt: deze avond waren we getuige van iets magisch.

‘Ga Abrahamsen luisteren bij Rotterdams Philharmonisch’ kopt NRC Handelsblad de volgende dag boven een laaiend enthousiaste bespreking. Twee jaar later zal de recensent nog een keer terugkomen op die gedenkwaardige première. ‘Ik had het gevoel dat ik naar een meesterwerk luisterde, toen het Rotterdams Philharmonisch in 2014 de Nederlandse première bracht … Ik wilde de muziek op pauze zetten, zodat ik in een akkoord kon kruipen, zoals je stil kunt staan voor een schilderij om in alle rust de richting van een penseelstreek op je in te laten werken.’ Ook het orkest is diep onder de indruk van Abrahamsen. Maar in plaats van zijn muziek op pauze te zetten, dringen we juist aan op een vervolg: samen met drie andere orkesten geven we hem de opdracht een nieuw werk te componeren.

Rotterdam, december 2016
Na Let me tell you schreef Hans Abrahamsen Left, alone: een pianoconcert voor de linkerhand. Onder leiding van Yannick spelen we 9 en 11 december de Nederlandse première; solist is Alexandre Tharaud.

‘Gewichtloos, als uit een andere wereld, zacht, lichtend en magisch als verse sneeuw,’ schreef The Times over Left, alone na de Britse première, eerder dit jaar. ‘Zelfs bij het in ontvangst nemen van het applaus straalde de componist iets uit van een tovenaar,’ aldus de krant.


2014 in vogelvlucht

13 maart
Koning Willem Alexander opent het nieuwe Rotterdam Centraal

16 maart
In een referendum op de Krim stemt 97% voor aansluiting bij Rusland

9 juli
In Nederland wordt het papieren treinkaartje afgfeschaft

17 juli
Boven Oekraïne wordt vlucht MH17 getroffen door een raket; alle 298 inzittenden komen om

13 augustus
Dirigent en blokfluitist Frans Brüggen sterft op 79-jarige leeftijd

18 september
In een Schots referendum stemt een krappe meerderheid tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk

1 oktober
Opening van de Rotterdamse Markthal

17 december
De VS en Cuba kondigen het herstel van hun diplomatieke relatie aan

Lees ook