1921: Op de foto

1 februari 1921

1921: Op de foto


1921 - Mannen met vlinderstrikken, dassen, een enkeling zelfs met pochet. Snorren ook, veel snorren. Goed bijgepunt uiteraard. En een handvol vrouwen, toevallig of niet bij elkaar geplaatst aan de rechterzijde van het gezelschap. Dat is er te zien op de allereerste foto van het orkest, genomen in de Doelenzaal. Het orkest staat en zit op het podium, tussen die prachtige barokke zuilen, onder een mooie koepel bovendien. Dirigent Willem Feltzer staat fier vooraan.

In de eerste drie jaren na de oprichting heeft het orkest alleen voor leden, donateurs en genodigden gespeeld. Maar in 1921 gaat het openbare concerten geven, als tegenprestatie voor de subsidie die Willem Feltzer heeft binnengehengeld bij wethouder De Groot. Een grote verandering: opeens moet het orkest publiek gaan trekken. De naam Tot Onderling Kunstgenoegen zit daarbij in de weg; het orkest doopt zichzelf om tot Rotterdamsch Philharmonisch Genootschap. En het laat een publiciteitsfoto van zich maken. Zo is het Genootschap klaar voor de buitenwereld.
 


Wie de foto goed bekijkt, ziet oprichter Jules Zagwijn op de eerste rij, vlak naast de concertmeester. Zijn gezicht verraadt het niet, maar Zagwijn zit niet lekker op zijn stoel. Hij is bang dat de subsidie ten koste zal gaan van het idealisme waarmee zijn orkest nog maar drie jaar geleden van start is gegaan. Maar de meeste musici delen zijn zorgen niet en in zijn eentje kan Zagwijn het tij niet keren. In 1925 zal hij de vereniging verlaten – om te zien hoe het het orkest opbloeit dankzij de grotere financiële armslag en het snel groeiende publiek.

Lees meer over: 

Jules Zagwijn oprichting