1948: Het feest van dertig jaar

1 januari 1948

1948: Het feest van dertig jaar

1948 - Dertig jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat moet een groot feest worden. Vijf jaar eerder, in bezettingstijd, is het zilveren jubileum noodgedwongen een sobere aangelegenheid geweest. Des te uitbundiger wil het orkest nu uitpakken: voor juni 1948 worden er maar liefst vier feestconcerten gepland. Maar er komt een kink in de kabel: Eduard Flipse moet om gezondheidsredenen een stap terug doen. De chef is ‘ernstig overwerkt’, meldt het persbericht van 2 juni 1948. De artsen hebben hem absolute rust voorgeschreven, op Flipses aandringen is dat versoepeld tot ‘werkzaamheden tot het uiterste beperken’.

De festiviteiten kunnen daardoor op iets kleinere schaal alsnog doorgaan: van de vier geplande feestconcerten blijven er twee over. Het officiële ‘Herdenkingsconcert’ op 18 juni presenteert een staalkaart van Nederlands en Frans repertoire, de muziek waarin Flipse en het orkest op hun best zijn. Overtreffende trap wordt het galaconcert op 26 juni, waarin de wereldberoemde Yehudi Menuhin soleert in het Vioolconcert van Beethoven én in Bachs concert in E.

De chef-dirigent mag dan met zijn conditie tobben, het orkest blaakt van gezondheid. ‘Weergaloos is het idealisme dat de leider en leden van het RPhO van de beginne af aan heeft  geïnspireerd,’ schrijft componist en Concertgebouw-directeur Rudolf Mengelberg, ‘schitterend zijn de resultaten, die zij hebben bereikt.’ Wethouder Van der Vlerk noemt het orkest van ‘onschatbare betekenis’. Voor de musici zijn dat hartverwarmende woorden; al zijn sommige orkestleden misschien nog wel het meest verheugd over de felicitatie van de Rotterdamse firma Coebergh, bestaande uit achttien flessen klare.

1948 - 30 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest

Lees meer over: 

concerten Eduard Flipse