1960: De eerste keer het vliegtuig in

11 mei 1960

1960: De eerste keer het vliegtuig in

11 mei 1960 - De sfeer moet die dinsdagochtend op vliegveld Zestienhoven uitgelaten zijn geweest, opgewonden zelfs. Er staan twee chartervliegtuigjes klaar om het orkest weg te brengen. In een tijd waarin het reizen per vliegtuig nog helemaal geen vanzelfsprekendheid is stappen veel orkestleden voor de eerste keer in een vliegtuig. Wát een happening!

Op 11 mei 1960 vertrekt het orkest voor de allereerste keer per vliegtuig naar het buitenland om op te kunnen treden. De bestemming: Glasgow, in Schotland, waar een galaconcert in de Saint Andrew's Hall op het programma staat.

Dergelijke reizen worden gefinancierd met geld van de gemeente, het rijk en de Vereniging. Die groep van vrienden, die in 1960 het vijfentwintigjarige bestaan viert, helpt het orkest aan middelen om te reizen. Het richt zelfs een reisfonds op. Alles om het orkest ook internationaal bestaansrecht te geven.

Reizen per vliegtuig is een primeur in de geschiedenis van het orkest. Het voltallige orkest poseert voor het vliegtuig, de meeste orkestleden met grote grijnzen op hun gezicht. Dirigent Flipse gaat ook zelf nog op de foto, met een grote zonnebril op zijn hoofd.

Het orkest speelt op de Dutch Week in Schotland. Dat is geen toeval. Rond 1960 duikt het Rotterdamse orkest steeds vaker op plekken op waar handelsdelegaties uit eigen stad en land ook zijn. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is een exportproduct geworden.

Twee dagen later, op donderdagochtend, keert het orkest veilig terug op Nederlandse bodem. Een hele ervaring rijker. En Flipse? Die dirigeert diezelfde avond alweer een repetitie, onverzettelijk als hij is.

Lees meer over: 

tournees