1970: Naar Amerika

31 maart 1970

1970: Naar Amerika

31 maart 1970 - 'Ga niet! Blijf weg! Laat het zitten!' Duidelijker dan dat kan hij het niet verwoorden. Chef-dirigent Edo de Waart heeft in zijn jaren als assistent van dirigent Leonard Bernstein het muziekleven van New York leren kennen en is bezorgd. Hij vindt dat zijn orkest er niet klaar voor is en ziet het Rotterdams Philharmonisch liever níet naar Amerika afreizen.

Maar het vertrekt toch na een intensieve voorbereiding, op 31 maart, voor een reis van maar liefst zesduizend kilometer door veertien staten en voor het indrukwekkende aantal van zesentwintig concerten, deels geleid door dirigent Jean Fournet, deels door De Waart.

Eén groot avontuur dus. Op de heenvlucht, per Boeing 707, wordt er dan ook geproost met champagne op het hopelijke slagen van de tournee. Want er staat wat op het spel. Het Rotterdams Philharmonisch kijkt met name uit naar een optreden in het walhalla van de klassieke muziek, Carnegie Hall. Slaagt dat concert, dan is de hele tournee geslaagd. Wordt het niks, dan zal de rest van de concertreeks artistiek gezien welbeschouwd niets meer uitmaken.

Het reizen door Amerika per bus, trein, veerboot of vliegtuig valt het orkest zwaar. Soms vallen de locaties tegen. In Nashville speelt het orkest in een snikhete sporthal, in Red Banks bij New York in een zaal die lekt. In Anderson blijkt het podium van de bioscoop te klein. In Washington valt de akoestiek van de zaal en de publieke belangstelling behoorlijk tegen. Het is vallen en opstaan.

Maar het goede nieuws maakt het meeste indruk, want de Amerikaanse pers is na het optreden in Carnegie Hall enthousiast. The New York Yimes deelt zelfs lof uit, vooral vanwege de 'free-swinging virtuosity' van het orkest. Het programma, met muziek van componisten als Debussy, Brahms en zelfs Badings, valt in ‘The Big Apple’ in goede aarde.

Na 34 dagen tournee keert het orkest moe maar voldaan terug naar huis. De recensies van concerten in andere steden zijn ondanks alle ongemakken ook lovend en een uitnodiging om terug te keren was al binnen. Het succes was boven verwachting, zeker van Edo de Waart. Hij zal er bij de volgende tournee naar Amerika in 1975 de vruchten van kunnen plukken.

1970 - Rotterdams Philharmonisch Orkest sporthal in Lexington

Lees meer over: 

Edo de Waart tournees