1971: Eduard Flipse is jarig

26 februari 1971

1971: Eduard Flipse is jarig

26 februari 1971 - Aan allen die mijn vijfenzeventigste verjaardag tot een waar feest hebben gemaakt, mijn hartelijke dank. De talrijke, vaak ontroerende gelukwensen, en de prachtige geschenken hebben mij zeer verrast en gelukkig gemaakt.

Op 26 februari 1971 viert oud-dirigent Eduard Flipse zijn vijfenzeventigste verjaardag. Bij het orkest dirigeert hij al een tijd niet meer; dat leidde rond het jubileum in 1968 zelfs een pijnlijk conflict tussen voormalig chef en orkest. Flipse voelt zich een tijd lang miskend en slaat uitnodigingen af. Alle reden dus om in 1971 een gebaar te maken.

Een koperkwartet van het Philharmonisch reist in het gezelschap van enkele bestuursleden en hun echtgenotes naar Etten Leur en speelt daar voor het huis van Flipse een aubade. De hommage valt in goede aarde, zo blijkt uit de fraaie handgeschreven brief die Flipse na afloop stuurt. 'Nogmaals: allen, hartgrondige dank.'

Het is de laatste ‘mijlpaal’ in de samenwerking met de dirigent. Twee jaar later overlijdt Flipse.

Aubade voor verjaardag Eduard Flipse (1971)

Leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengen een aubade aan Eduard Flipse (rechts op de foto met zijn echtgenote Margot Flipse-Broeders)

Lees meer over: 

Eduard Flipse