1978: Nieuwe ster is welkom

1 maart 1978

1978: Nieuwe ster is welkom

Maart 1978Dat het geen gelukkig huwelijk gaat worden beseft nog niemand, als in maart 1978 bekend wordt dat het Rotterdams Philharmonisch een nieuwe chef heeft. Integendeel. De benoeming van de Amerikaan David Zinman wordt toegejuicht. Het publiek kent hem tenslotte als vaste gastdirigent en als leider van het Nederlands Kamerorkest.

Zinman, in 1936 in New York geboren, heeft gestudeerd aan de prestigieuze High School for Music and Art in New York en is in 1963 in Nederland terechtgekomen, als dirigent bij het Nederlands Kamerorkest. Hij heeft ervaring en een netwerk. Het lijkt logisch dat het voltallige orkest hem kiest als opvolger van Edo de Waart.

Zijn Rotterdamse missie is helder: het hoge peil handhaven. In zijn eigen woorden: ‘Als de lijn naar boven blijft gaan, en ik geef toe dat zal steeds moeilijker en met steeds kleinere stapjes gaan, dan is het goed; als hij naar beneden gaat, moet ik opstappen. Zo simpel is dat.’

Er worden successen geboekt, bijvoorbeeld met een reeks plaatopnamen. Maar de uitspraak van Zinman blijkt toch een beetje de goden verzoeken. Want tussen orkest en dirigent ontstaat geen al te innige band en na wat verwijten van Zinman aan het adres van het orkest vertrekt hij in 1982 alweer. Zonder groots afscheid, eigenlijk door de spreekwoordelijke achterdeur.

Het duurt jarenlang voordat er weer een toenadering komt. In 2004 lijkt het erop dat Zinman eindelijk weer naar zijn oude orkest zal terugkeren, maar hij moet afzeggen vanwege een blessure. Zijn terugkeer in het jubileumjaar 2018 betekent een eerste weerzien na 36 jaar.

Lees meer over: 

chef-dirigenten David Zinman