1983: James Conlon

1 september 1983

1983: James Conlon

1 september 1983Raak je verveeld van Brahms? Dan is niet Brahms saai, maar ben je dat zelf! Zo, die zit. En dat is nog niet eens alles, want wat te denken van de stellige uitspraak dat James Conlon helemaal geen favoriete componisten heeft, alleen maar favoriete muziek?

De kersverse Rotterdamse chef-dirigent James Conlon windt er in 1983 dus bepaald geen doekjes om. Dat bevalt Rotterdam begin jaren tachtig best.

De recensies worden in 1983 dan ook geschreven in figuurlijke gouden letters. 'James Conlon heeft een soort elementair enthousiasme, een gretigheid wanneer hij een orkest mee sleept', schrijft de ene criticus. 'Energiek, rijk aan stuwkracht, gevoel voor lyriek, een vaste hand op het orkest en goed contact met het publiek', noteert de ander. Onder aanvoering van Conlon schittert het orkest dat jaar met werken van Liszt, de Franse componisten Ravel, Debussy en Poulenc en met werk van Mahler.

De benarde financiële situatie van het orkest is hem als chef-dirigent desondanks ook opgevallen. Het orkest is net flink gekort door de gemeente, dat voor de komende jaren 7,5 ton op het orkest bezuinigt. Conlon roept daarom op tot een fanatiekere zoektocht naar sponsors, naar een warmere band met de platenmaatschappij en naar het streven naar meer naamsbekendheid. 

Lees meer over: 

chef-dirigenten James Conlon