1991: De komst van Jeffrey Tate

4 september 1991

1991: De komst van Jeffrey Tate

4 september 1991 - Twee makkelijke stoelen, een tafel met bloemen erop, een groot wit doek erachter en een zaal vol toeschouwers. In de Grote Zaal zal het zelden zo knus zijn geweest als op 4 september 1991. Die avond stelt artistiek leider Kees Hillen de Engelse dirigent Jeffrey Tate aan het Rotterdamse publiek voor, als nieuwe chef-dirigent en opvolger van James Conlon.

In een bijzondere, informele setting vertelt Tate aan het Rotterdamse publiek over zijn leven. Het gaat over kunst, over lekker eten, over zijn liefde voor opera. Jeffrey Tate is de rust zelve en maakt indruk.

Dat doet hij een dag later opnieuw, als hij voor het orkest staat. Tate dirigeert onder meer de Elgars Enigmavariaties. Zijn stijl is heel anders dan die van Conlon, rustiger, meer behoudend.

Dat is knap, oordelen sommige recensenten. Anderen vinden het niet erg spannend, en hun kritiek klinkt al snel luider. Gastdirigenten als Simon Rattle en Valery Gergiev maken meer indruk, vooral omdat ze meer risico nemen. Met risico's nemen is Tate niet bezig. 

Lees meer over: 

chef-dirigenten Jeffrey Tate