2005: Mahler voor Azië

7 januari 2005

2005: Mahler voor Azië

7 januari 2005 - Tijdens de kerstdagen van 2004 wordt Azië overspoeld door een rampzalige tsunami, die honderdduizenden levens eist. Het Rotterdams Philharmonisch komt direct in touw. Het heeft de Achtste van Mahler op het programma staan, onder leiding van Valery Gergiev. Van de repetitie in het Amsterdamse Concertgebouw maakt het orkest een benefietconcert.

Achter de schermen worden heksentoeren uitgehaald om dat in drie dagen tijd voor elkaar te krijgen. ‘Gekkenwerk, maar we deden het gewoon en kregen iedereen mee,’ zal een van de betrokken orkestmedewerkers zich vele jaren later nog herinneren. ‘Alles lukte, met daadkracht, betrokkenheid en muzikale overtuigingskracht. Onvergetelijk!’

Cruciaal in het slagen van het benefiet zijn de vooraankondigingen die het orkest op radio, tv en in de pers weet te krijgen. ‘De Rotterdamse uitvoering krijgt vandaag en morgen in het Amsterdamse Concertgebouw internationale dimensies,’ meldt Kasper Jansen van NRC Handelsblad. ‘Tijdens de Matinee, morgen en dinsdag op Radio 4 te horen, worden tv-opnamen gemaakt die ook in Japan zullen worden uitgezonden en op dvd gezet.’

Met het benefiet haalt het orkest uiteindelijk tachtigduizend euro op. Ook in muzikaal opzicht wordt het een uitzonderlijk concert. De Achtste van Mahler heeft een bijzondere betekenis voor het Rotterdamse orkest. Slechts twee chef-dirigenten hebben zich er eerder aan gewaagd. Eerst Flipse, daarna Conlon.

Valery Gergiev voegt daar een gedenkwaardige uitvoering aan toe. ‘Deze Achtste is vooral memorabel omdat Gergiev het werk niet behandelt als verpletterend en luidruchtig mega-repertoire,’ schrijft NRC. ‘Terwijl Conlon het eerste deel in cholerisch en chaotisch hoog tempo nam, blijft Gergiev nu verre van massaliteit en overdaad. Hij zoekt het met rustige tempi in intensiteit, ootmoed, deemoedigheid en lyriek.’ Mahler 8 als balsem voor de ziel.

Bekijk de tv-registratie van dit concert op de website van NTR Podium

 

Lees meer over: 

concerten Valery Gergiev