2008: In de voetsporen van Gergiev

1 april 2008

2008: In de voetsporen van Gergiev

April 2008In de voetsporen treden van Valery Gergiev, ga er maar aan staan. Toch is dat precies wat de jonge Canadese dirigent Yannick Nézet-Séguin (Montreal, 1975) doet. Met verve bovendien. Hij is pas 33 jaar oud als hij in het voorjaar van 2008 de topdirigent opvolgt als chef van het Rotterdams Philharmonisch. Dat is het begin van een geweldig huwelijk.

,,Op het oog is er geen groter contrast dan tussen de grote Gergiev en de kleine, geestdriftige en intelligente Yannick,'' schrijft NRC Handelsblad bij zijn aantreden. ,,Ook in hun muzikale benadering verschillen ze als dag en nacht, maar er is één allesoverheersende overeenkomst: beide genereren ze op een unieke manier grote hoeveelheden muzikale energie.''

Yannick is een wonderkind. Hij speelt piano op zijn vijfde, wil op zijn tiende dirigent worden, dirigeert zijn eerste orkest op zijn twintigste. Als hij in 2008 chef-dirigent wordt, heeft hij al drie jaar met regelmaat voor het Rotterdams Philharmonisch gestaan.

De dirigent houdt al snel net zo van Rotterdam als de stad van hem. Hij betrekt er een appartement, fietst door de stad, raakt verliefd op de mentaliteit van de Rotterdammers. ,,Een orkest weerspiegelt altijd de bewoners van zijn thuisstad,'' zegt Yannick. ,,En Rotterdam is natuurlijk als geen andere stad in de wereld. Ze is typerend voor het hartelijke karakter van Nederland. Ze heeft ook die ontspannen sfeer. Maar binnen Nederland heeft Rotterdam zijn eigen plaats als een stad die zich altijd onderscheidt.''

Als Yannick zijn handtekening zet, zegt hij dat hij tien jaar wil blijven. Dat maakt hij waar. Pas in 2018 vertrekt hij. Hij heeft dan inmiddels een benoeming bij de Metropolitan Opera in New York op zak. In 2020 zal hij er beginnen als Music Director. Maar Rotterdam raakt Yannick niet kwijt. Het orkest benoemt hem tot ere-dirigent; Yannick belooft nog regelmatig terug te keren.