Rotterdams Philharmonisch Orkest

'Stoornis Symphonieën'

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest laat horen hoe een hartritmestoornis klinkt; klassieke muziekstukken bewerkt tot Stoornis Symfonieën.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt in samenwerking met het Erasmus MC en Stichting AFIP de 'Stoornis Symphonieën' om aandacht te vragen voor hartritmestoornissen bij kinderen en volwassenen. Klassieke muziekstukken zijn opnieuw opgebouwd op de hartritmes van patiënten met een hartritmestoornis, zoals de elfjarige Noah. Op 16 november voert het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze Stoornis Symfonieën uit en neemt ze op in de Doelen in Rotterdam. Noah komt tijdens de opnames luisteren hoe zijn hartritme klinkt.

Stoornis Symfonieën
Één op de drie Nederlanders met een hartritmestoornis is zich daar niet van bewust. Dat zijn naar schatting van de Hartstichting 100.000 Nederlanders. Zij herkennen hun klachten, zoals hartkloppingen, kortademigheid, misselijkheid en duizeligheid vaak niet als hartklachten. Om het bewustzijn hiervan te vergroten heeft arrangeur Henk de Vlieger samen met geluidsstudio Soundcircus vanuit de hartmetingen van vier patiënten bekende klassieke muziekstukken opnieuw gearrangeerd.

Samenwerking met Erasmus MC
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Erasmus MC bundelen voor de komende vijf jaar hun krachten om muziek in te zetten in de zorg. Beide partijen stimuleren onderzoek naar de effecten van muziek op de gezondheid. Daarnaast willen zij muziek een rol geven in het zorgproces, zowel voor patiënten als voor zorgmedewerkers. De Stoornis Symfonieën zijn het eerste project in deze samenwerking, samen met Stichting AFIP.

George Wiegel, algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: "Deze samenwerking met het Erasmus MC is voor ons een hele belangrijke. De zorg voor gezondheid is altijd het werk van artsen en medisch wetenschappers geweest, maar onderzoek toont keer op keer aan dat ook muziek een zeer heilzaam effect kan hebben. Het orkest speelt de Stoornis Symfonieën om aandacht te vragen voor gezondheid en in het bijzonder voor hartritmestoornissen. Wij zijn er trots op dat we op die manier kunnen bijdragen aan het belangrijke werk van Erasmus MC."