RPhO aanwezig bij ceremonie D-day vlag 75 jaar

Op maandag 4 februari verzorgt een koperensemble van het Rotterdams Philharmonisch orkest de muziek bij de openingsceremonie 'D-Day vlag 75 jaar'. Vanaf 5 februari is de eerste Amerikaanse D-Day vlag voor publiek te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

De presentatie ‘D-Day vlag 75 jaar. Symbool van vrijheid’ is een prelude op de viering van 75 jaar vrijheid. Het verhaal achter deze gerafelde en bevlekte vlag is een van de vele binnen het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over vrijheid, dat door een uniek en tastbaar object wordt verteld. Op maandag 4 februari wordt de vlag met militair ceremonieel ontvangen, in aanwezigheid van minister van defensie Ank Bijleveld-Schouten en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.

De 48-sterren tellende Amerikaanse vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 - de dag die de geschiedenis zou ingaan als D-Day - de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. Het navigatievaartuig slaagde er als eerste in de Normandische kust te bereiken en deze landingen in Normandië vormden de opmaat naar de bevrijding van West-Europa. Commandant van het eerste landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard Vander Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Vander Beek neemt de vlag de rest van de oorlogsperiode met zich mee in een rugzakje als lucky charm (geluksbrenger). Thuis bewaart hij de vlag in een kistje in zijn kelder. Na zijn overlijden in 2014 wordt de gehavende vlag op een veiling aangeboden en verworven door een Rotterdamse kunstverzamelaar, die tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 familie verloor. Voor het eerst is de D-Day vlag in deze stad te zien.
Defensie ondersteunt de verplaatsing van de vlag van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg naar de Kunsthal Rotterdam en onderstreept hiermee haar dankbaarheid voor de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

Openingsceremonie maandag 4 februari 14:00 uur
Op maandag 4 februari om 14:00 uur arriveert de vlag met een kleine colonne van militaire voertuigen bij de Kunsthal Rotterdam. Na een militaire ceremonie en speeches van minister Bijleveld en ambassadeur Hoekstra en een persoonlijk verhaal van verzamelaar Bert Kreuk, wordt de vlag overgedragen aan Emily Ansenk, directeur Kunsthal Rotterdam. Een 14-koppig koperensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest verzorgt de muziek tijdens deze openingsceremonie.

Samenwerking
De presentatie ‘D-Day vlag 75 jaar. Symbool van vrijheid’ is mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), in samenwerking met het Nationaal Militair Museum en met dank aan Bert Kreuk en Theo Schols. De vlag is van 5 t/m 17 februari 2019 te zien in de Kunsthal (openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur).

De D-Day vlag is vanaf dinsdag 5 februari te zien in de Kunsthal in Rotterdam