Azië-tournee

5 t/m 16 juni 2019

Foto: Bob Bruyn

Tourblog

Van 5 t/m 16 juni 2019 reizen wij met onze chef-dirigent Lahav Shani en violist Renaud Capuçon langs de imposante concertzalen in Taiwan en China. Volg deze tourblog en beleef deze bijzondere tournee met ons mee.
Foto's: Bob Bruyn | Films: Justus Cooiman

Compilatie tournee door RTV Rijnmond 

Video: Laatste concert van de tournee

Hoornist Martin van de Merwe neemt na 45 jaar afscheid van ons orkest. In deze video zien we hoe hij zich voorbereidt op zijn allerlaatste concert. Het concert in Beijing betekent ook het einde van de tournee. Chef-dirigent Lahav Shani blikt terug op de tour.

Foto's Shanghai en Beijing

Fotoportret aanvoerders trompet: Alex Elia en Giuliano Sommerhalder

Fotograaf en violist Bob Bruyn volgde tijdens de tournee de eerste trompettisten van het orkest: Alex Elia en Giuliano Sommerhalder. Bij de start van de tournee stond voor Giuliano de posthoornsolo uit Mahlers Derde symfonie op het programma. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn vader. ‘Mijn vader heeft deze solo vaak gespeeld in zijn carrière als eerste trompettist. Bij de voorbereidingen kon ik dus putten uit een rijke bron van ervaring en kennis.’
Naast Mahler 3 nam het orkest ook een groot aantal andere stukken mee naar Azië, waarvan de meeste stukken afgelopen seizoen al op de lessenaar stonden. Alex en Giuliano namen afwisselend de plaats in van aanvoerder. ‘We hebben de programma’s verdeeld omdat de tournee zwaar kan zijn door het vele reizen en het spelen in verschillende zalen’, aldus Alex. Toch biedt het spelen in verschillende zalen ook een voordeel. ‘Het is interessant om dezelfde muziek in zalen met een verschillende akoestiek te spelen. Het beïnvloedt je spel’, aldus Giuliano. ‘Deze uitdaging is ook een kans voor persoonlijke groei.’

Video: Shanghai

In deze video vertelt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hoe ons orkest bijdraagt aan het onderhouden van handelsrelaties. Trombonist Remko de Jager geeft met een koperensemble van het orkest een kamermuziekconcert.

Shanghai

Ons orkest is aangekomen in havenstad Shanghai, waar twee concerten op het programma staan. Met een meerdaags verblijf in deze stad maken enkele musici van de gelegenheid gebruik om kleding te laten maken in één van de vele ateliers. Anderen werken aan hun lichaam in de gym van het hotel.
Aan het begin van de avond komen alle musici weer samen op het podium van de Shanghai Symphony Orchestra Hall om zich voor te bereiden op het concert. Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, is vanavond een van de aanwezigen in het publiek. Hij is in Shanghai om een handelsmissie te leiden. Ons concert is onderdeel van het programma om te vieren dat Rotterdam en Shanghai reeds veertig jaar zustersteden zijn. Alle aanwezigen zijn getuige van een bijzonder concert. Chef-dirigent Lahav Shani laat in Schuberts Negende symfonie namelijk niet alleen zijn kwaliteiten als dirigent zien, maar laat als solist in Bachs Eerste klavecimbelconcert ook horen dat hij een begenadigd pianist is.

Leestip: Er is veel veranderd, sinds Rotterdam en Shanghai 40 jaar geleden zustersteden werden (NRC), over de veertigjarige vriendschapsband die beide havensteden met elkaar onderhouden.

Video: Portret van concertmeester Hed Yaron Meyerson

In deze video vertelt Hed Yaron Meyerson over zijn werk als concertmeester. Chef-dirigent Lahav Shani geeft een spontaan optreden als pianist.

Kaohsiung - Zhuhai

Na twee uitverkochte concerten in Kaohsiung, reist het orkest verder naar Zhuhai in China. Voor violiste Alexandra van Beveren is het de eerste tournee waarbij ze in dienst is van het orkest. Voor haar is de tournee een goede manier om haar collega’s beter te leren kennen: “Tijdens een tournee wordt je uit je dagelijkse werkroutine gehaald. Je bent twee weken lang op reis, waardoor je elkaar ook op een andere manier leert kennen. Wanneer we bijvoorbeeld tijdens de tournee een goed concert spelen, creëert dat een soort gezamenlijk gevoel op het podium. De band die dat schept is heerlijk.”
Voor Alexandra vereiste de tournee wel veel voorbereidingen. Een aantal stukken zijn helemaal nieuw voor haar, zoals Sjostakovitsj Vijfde symfonie waarmee chef-dirigent Lahav Shani bij zijn inauguratieconcert veel indruk maakte. “We nemen een groot repertoire mee op tour, dus het was veel werk om dat allemaal in te studeren. Maar ik weet dat het allemaal stukken zijn die het orkest van binnen en buiten kent,” aldus Alexandra. “In deze stukken is het Rotterdams Philharmonisch op z’n best, ik kijk er ontzettend naar uit om daar onderdeel van te zijn.”

Video: Eerste concert in Kaohsiung

Na het eerste concert in het National Kaohsiung Centre for the Arts kan ons orkest rekenen op een ovationeel applaus. In deze video vertellen onze musici hoe het bevalt om in deze nieuwe zaal te spelen. Ook architecte Francine Houben is aanwezig bij het concert. Na afloop ontmoet zij chef-dirigent Lahav Shani.

Kaohsiung

Op de derde dag van de tournee komen architectuur en muziek samen. Vandaag bereidt het orkest zich voor op de twee concerten in het National Kaohsiung Centre for the Arts. Dit bijzondere complex is ontworpen door Francine Houben, directeur en oprichter van het Nederlandse architectenbureau Mecanoo. Het gebouw beschikt over vier zalen en een groot openluchttheater en is daarmee het grootste theatercomplex onder één dak ter wereld. Ons orkest heeft de eer om als eerste Nederlandse orkest in de nieuwe concertzaal te spelen. Op het programma staat Mahlers Derde symfonie. Vanwege de grote bezetting die deze symfonie vereist zijn enkele musici speciaal vanuit Nederland meegereisd om een uitvoering mogelijk te maken. In een laatste repetitie maakt het orkest zich - samen met de vrouwen en kinderen van het Kaohshiung Chamber Choir en Century Voice Choir - op voor een compleet uitverkocht concert.

Leestip: Een Rotterdams feestje in Taiwan (NRC), over de komst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest naar het gloednieuwe theatercomplex in Taiwan.

Luistertip: Het Zondagmiddagconcert van 9 juni, waarin een registratie van ons concert van Mahler 3 in Rotterdam is te horen.

Video: Start van de tournee

In deze video spreken we met hoornist Martin van de Merwe. Na 45 jaar neemt hij afscheid, dit wordt zijn laatste tournee met ons orkest. Tourmanager Daniël Rosenquist vertelt over de voorbereidingen van de tour. Bij aankomst in Taiwan laat celliste Yi-Ting Fang zien waar zij is opgegroeid.

Kaohsiung

De tournee is van start! Na een lange reis naar Taiwan hebben onze musici eerst een dag rust, voordat een reeks van repetities en concerten begint. Fagottist Hans Wisse is al meerdere keren op tournee geweest in Azië. Voor zijn vrouw Marianne Prommel, eveneens fagottist in ons orkest, is het pas de tweede keer dat ze op tournee is in Azië. Hans: “Inmiddels zijn onze kinderen oud genoeg om alleen thuis te blijven. Vroeger bleef Marianne voor hen thuis, maar tegenwoordig kunnen we samen op tournee.”
Bij aankomst in het hotel wacht voor Marianne een grote verrassing. Haar broer, die zelf regelmatig als slagwerker lesgeeft in Taiwan, wilde Marianne aanmoedigen tijdens de tournee en heeft daarom de hotelkamer met een flinke hoeveelheid ballonnen en een bos bloemen laten versieren. In een rijkversierde hotelkamer bereiden Hans en Marianne zich nu voor op de komende repetities en concerten. “Door het klimaat kan het vochtig of juist droog zijn, daarop reageert het dubbele riet van de fagot. Dat betekent dat je soms even aan de slag moet voordat je kan spelen. Het gereedschap gaat dus ook altijd mee op tour”, aldus Hans. Het moet goed zijn. Hans en Marianne: “Bij ons ligt de lat hoog, niet alleen omdat je speelt voor publiek maar ook voor je collega’s en jezelf.”

Foto's: reis Amsterdam - Kaohsiung

De artiesteningang

door Eelco Beinema

Als de zomer nadert is het voor het orkest meestal de tijd, het eind en het begin van het seizoen, om op reis te gaan. Dit voorjaar is het Verre Oosten weer aan de beurt. Zo’n tournee is altijd in verschillende opzichten een serieuze uitdaging. In de eerste plaats omdat we de topprestatie moeten leveren die van ons mag worden verwacht. We zullen in een aantal zalen zeker vergeleken gaan worden met andere grote orkesten en de buitenwereld zal nu, met onze nieuwe veelbelovende chef-dirigent, nog extra nieuwsgierig zijn.
Maar er liggen ook andere uitdagingen, zoals het vinden van een plek om van een goede maaltijd te genieten, en – niet minder belangrijk – een moment daarvoor. De steden die we bezoeken bieden volop mogelijkheden, maar de reis- en werkschema’s helpen niet altijd mee. Daar raak je overigens wel in geoefend.
Maar een uitdaging die door nieuwe collega’s nog weleens onderschat wordt, is het ontdekken van de artiesteningang. Die is zelden duidelijk aangegeven. Voor het concert hebben we altijd wel een repetitie om het podium en de akoestiek te testen en dan kun je, als het hotel niet naast de zaal ligt, door de orkestbus worden afgezet. Maar ik geef er meestal de voorkeur aan te ervaren hoe zo’n gebouw onderdeel is van zijn omgeving en dat gaat toch het beste te voet. Ik wandel dus het liefst van hotel naar concertgebouw of maak gebruik van het openbaar vervoer. Soms is die ervaring van de omgeving spectaculair, zoals in Beijing. Niet alleen de locatie, naast de Grote Hal van het Volk en op steenworp afstand van het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad, maar ook vanwege de architectuur van het National Centre for Performing Arts. De ei-vorm en de functie van het water blijven zo fascinerend dat, hoewel we er al voor de vierde keer spelen, ik er zeker nog een keer omheen ga lopen. Maar ook als de locatie minder opzienbarend is, voegt het altijd iets toe aan de beleving van een concertzaal om in de omgeving rond te lopen.
Wanneer we binnen Europa spelen vormt de vrachtwagen van Schut, met nog enkele verstokte rokende collega’s ernaast, vaak een bruikbaar herkenningspunt om de artiesteningang te vinden, maar dat geldt dan weer niet voor Parijs, waar deze geparkeerd staat in een smal steegje. De mooiste zalen hebben soms de minst aantrekkelijke ingangen. Dat zou nog weleens een mooi thema voor een spannende fotoserie kunnen zijn. En hoe herkenbaar en esthetisch is dan de artiesteningang in Kaohsiung van ‘onze’ Francine Houben? Ik zal zorgen dat ik hem op tijd gevonden heb.

 

Eelco Beinema is cellist in ons orkest, daarnaast ook schrijver over muziek. Lees zijn bespiegelingen op zijn weblog.

Cookies
Wij maken gebruik van cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die op je computer, tablet of telefoon worden opgeslagen. Hiermee zorgen wij er onder andere voor dat onze website goed werkt en kunnen wij onze content afstemmen op de interesses van onze bezoekers.
Meer informatie over cookies