Rotterdams Philharmonisch Orkest

Projecten

Onze Mecenassen hebben al verschillende projecten mogelijk gemaakt. Een selectie is hieronder te vinden.

Verbouwing muziekbibliotheek
2019
Eind 2018 werd vanuit het Maecenasfonds een crowdfunding actie gestart voor de hoognodige verbouwing van de muziekbibliotheek van ons orkest, die uiteindelijk in 2019 werd gerealiseerd.

We zijn trost op het eindresultaat dat we dankzij de giften van particulieren en een gift van de Vriendenvereniging hebben kunnen realiseren: een moderne en praktische ruimte waar onze partituren veilig opgeborgen liggen en waar we musici, solisten en dirigenten op een representatieve manier kunnen ontvangen. Er is zelfs ruimte gekomen voor een vitrine met enkele historische stukken van het orkest, zoals de baton van Eduard Flipse. We bedanken graag iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan onze muziekbibliotheek.

VR-orkestontdekker

2018
Vanuit het Maecenasfonds is er een bijdrage gedaan aan de VR-orkestontdekker, waarmee jongeren spelenderwijs in virtual reality het Rotterdams Philharmonisch Orkest kunnen ontdekken.

Jongeren wandelen in een gamewereld op het podium tussen de musici, kunnen het orkest vanuit verschillenden posities beluisteren en de muziekinstrumenten beluisteren en bespelen. Een spannende, vernieuwende en leerzame ervaring en ook een zeer effectieve installatie om het RPhO op festivals en andere evenementen jongeren kennis te laten maken met het orkest.

Flightcases
2017
Na vele jaren intensief gebruik op tournee, waren de oude flightcases nodig aan vervanging toe. Bovendien boden de oude kisten niet genoeg bescherming tegen de grote klimaatverschillen die de instrumenten op de tournees van het orkest doormaken.
In een samenwerking tussen Hikzia van Kralingen, expert in kunsttransport, en onze orkestbodes werden nieuwe transportkisten ontworpen die veilig vervoer van de kostbare instrumenten van het orkest garanderen. Wij bedanken alle vrienden en mecenassen die hieraan hebben bijgedragen!

Jakarta

Juni 2017
Als eerste symfonieorkest ter wereld gaf het Rotterdams Philharmonisch Orkest een concert op 13 juni 2017 in Jakarta.

Nieuwe oude strijkstok
Januari 2017
Dankzij een bijdrage van het Maecenasfonds kreeg onze cellist Pepijn Meeuws een antieke Franse strijkstok, gebouwd door Nicolas Simon in 1850, in bruikleen van het orkest. Pepijn is evenals zijn collega’s ongelooflijk blij en dankbaar dat dit gelukt is. Aldus Pepijn: “De Simon-strijkstok is werkelijk elke dag een verrijking van de mogelijkheden van mijn instrument en een genot om mee te kunnen spelen. Ik blijf verbaasd over de grootte en ruimheid van klank. Onvoorstelbaar indrukwekkend voor een stok van 150 jaar oud”.

Left alone
December 2016
Het pianoconcert voor de linkerhand Left, alone van de Deen Hans Abrahamsen, opgedragen aan de Franse pianist Alexandre Tharaud, is een co-opdracht van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Westdeutscher Rundfunk, City of Birmingham Symphony Orchestra en Danish National Symphony Orchestra. De Rotterdamse première o.l.v. chef-dirigent yannick Nézet-Séguin en met Alexandre Tharaud vond plaats op 9 december 2016 in de Doelen.

Gergiev Festival
September 2016
Op 8, 9, 10 en 11 september vierde het Gergiev Festival de 125ste geboortedag van de briljante componist Prokofjev met een programma dat helemaal aan zijn muziek was gewijd. De beste solisten kwamen naar Rotterdam. Er waren symfonische concerten, filmcomposities, kamermuziek en kindervoorstellingen. Klap op de vuurpijl waren de complete pianoconcerten. Met bijna 13.000 bezoekers was het een zeer succesvolle editie.

Het Maecenasfonds droeg bij aan de Peter en de Wolf-dag, het huren en laten stemmen van de vleugels voor de pianopentatlon en het Late Night Concert met stukken uit Romeo en Julia door het symfonieorkest van de conservatoria uit Den Haag en Rotterdam.

Fluitconcert Love Songs van Bruno Mantovani
Februari 2016
Het fluitconcert Love Songs van Bruno Mantovani, opgedragen aan solofluitist Juliette Hurel, is geschreven in opdracht van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De werelpremière o.l.v. chef-dirigent yannick Nézet-Séguin vond plaats op 26 februari 2016 in de Doelen.

Nieuwe orkestmappen!
Januari 2016
Na vele jaren intensief gebruik in Rotterdam en op tournee waren de oude mappen versleten en nodig aan vervanging toe. Met dank aan alle vrienden en mecenassen die hieraan hebben bijgedragen!