Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Matthäus-Passion 2023

Barok06 apr '23 - 08 apr '23(Geweest)

Het ultieme meesterwerk over liefde, verlies en troost: muziek van tijdloze, universele zeggingskracht.

3uur
45-50musici
1pauze

Peter Dijkstra was acht toen hij voor het eerst meezong in een Matthäus-Passion. Toen, herinnert hij zich, was het hoogtepunt voor hem de kooruitbarsting ‘Lasst ihn, haltet, bindet nicht’ – ‘Ik wist dat het ging komen en toch schrok ik steeds weer.’ Nu wordt hij wereldwijd geprezen om de dramatiek van zijn Bach-interpretaties: ‘brisk, gripping, overwhelming’, aldus Forbes. Het jongenskoor is gewaarschuwd.

Programma & uitvoerenden

Bach
Matthäus-Passion

DirigentPeter Dijkstra
Sopraan
Jeanine De Bique
Countertenor
Maarten Engeltjes
Tenor (evangelist)
Maximilian Schmitt
Tenor
Jan Petryka
Bariton
Thomas Oliemans
Bas (Christus)
Thomas Stimmel

Laurens Collegium en Nationaal Jongenskoor / koordirigent Wiecher Mandemaker (Laurens Collegium) en Irene Verburg (Nationaal Jongenskoor)

Dit seizoen keert het Rotterdams Philharmonisch Orkest terug om het paasverhaal te vertellen via een van de grootste klassieke werken aller tijden: de Matthäus-Passion van Johannes Sebastian Bach. De Matthäus-Passion werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag in 1727 en werd belangrijke traditie tijdens de paasdagen. Deze religieuze viering van Pasen is een ware tweedeling tussen dood en leven, einde en begin, verdriet en vreugde.

De geboorte van de traditie

Een krachtig 3 uur durend meesterwerk vertelt het verhaal over de laatste dagen van het leven van Christus, uitgevoerd door solostemmen, een dubbel orkest en een dubbel koor. Deze bijzondere muziek laat niemand onverschillig. Gevoelens van liefde, verlies en saamhorigheid zijn belangrijke thema’s.

In 1870 debuteerde de Matthäus-Passion in Rotterdam. Door de grote belangstelling voor dit stuk volgden er meer uitvoeringen in het hele land. Uiteindelijk werd de Matthäus-Passion op Goede Vrijdag een jaarlijkse traditie. Ook nu, na meer dan 150 jaar, wordt de Matthäus-Passion goed bezocht. Iedereen kent dit meesterwerk, ongeacht interesse in klassieke muziek. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet deze jarenlange traditie graag voort.

Een verhaal achter het stuk

Johann Sebastian Bach schreef de Matthäus-Passion tijdens zijn lange ambtstermijn als dirigent kerkmuziek en voorzanger van de school in Thomaskirch in Leipzig. Dit laat barokke oratorium had tot doel het passieverhaal in muziek te presenteren tijdens de vesperdiensten op Goede Vrijdag. Na het grote succes werd dit stuk tijdens het leven van de componist meerdere keren uitgevoerd. Oorspronkelijk componeerde Bach vijf passies, maar alleen muziek voor de heilige Johannes en de heilige Mattheüs is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Mis de kans niet om het beste uit de Matthäus-Passion-traditie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest te ervaren!

Het ultieme meesterwerk
Over liefde, verlies en troost
Brisk, gripping, overwhelming.
Forbes over Bach met Peter Dijkstra

Alle speeldata van Matthäus-Passion 2023

donderdag 06 apr 202319:30
RotterdamDe Doelen (Grote Zaal)
Geweest
vrijdag 07 apr 202319:30
RotterdamDe Doelen (Grote Zaal)
Geweest
zaterdag 08 apr 202319:30
RotterdamDe Doelen (Grote Zaal)
Geweest

Kijk, luister en verwonder:

Groot orkest
Groot orkest
Seong-Jin Cho
Groot orkest
Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief