Rotterdams Philharmonisch Orkest
Lahav Shani © Marco Borggreve

Lahav Shani

Chef-dirigent

Lahav Shani is chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij trad aan in september 2018, als opvolger van Yannick Nézet-Séguin, en werd daarmee de jongste chef-dirigent in de honderdjarige geschiedenis van het orkest. In seizoen 2020–21 volgde hij Zubin Mehta op als Music Director van het Israel Philharmonic Orchestra.

Meer over Lahav
In seizoen 2017–18 werd Lahav Shani vaste gastdirigent van de Wiener Symphoniker, waar hij sinds zijn debuut in 2015 al verschillende malen te gast was geweest – onder meer in de grote Europatournee van januari 2016. Shani werkt ook veel samen met de Staatskapelle Berlin, zowel in de Berliner Staatsoper als in symfonische concerten.

Recente en aankomende hoogtepunten in zijn concertagenda als gastdirigent omvatten optredens met de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, het Tonhalle-Orchester Zürich, het Budapest Festival Orchestra, de Boston Symphony, het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, het Philharmonia Orchestra, het Orchestre de Paris, het Philadelphia Orchestra, de Royal Stockholm Philharmonic, de Bamberger Symphoniker en het Orchestre Philharmonique de Radio France.

Lahav Shani (Tel Aviv, 1989) begon zijn op zesjarige leeftijd zijn pianostudie bij Hannah Shalgi en kreeg daarna les van Arie Vardi aan de Buchmann-Mehta Muziekschool in zijn geboortestad. Hij voltooide zijn pianostudie bij Fabio Bidini aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ te Berlijn; aan hetzelfde instituut studeerde hij orkestdirectie bij Christian Ehwald. Tijdens zijn studiejaren was Daniel Barenboim zijn mentor. Lahav Shani maakte zijn doorbraak als dirigent toen hij in 2013 het internationale Gustav Mahler dirigentenconcours te Bamberg won. In juni 2016 debuteerde Lahav Shani bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest als dirigent en pianosolist; twee maanden later volgde de aankondiging van zijn benoeming tot chef-dirigent met ingang van 2018.

Als pianist speelde Lahav Shani zijn eerste solorecital in de Berlijnse Boulezzaal, juli 2018. Bij veel orkesten dirigeerde hij al pianoconcerten van achter het klavier, onder meer bij het Philharmonia Orchestra, de Staatskapelle Berlin en het Orchestre Philharmonique de Radio France. Lahav Shani heeft ook een flinke staat van dienst als pianist in kamermuziek, met optredens in onder meer het Festival d'Aix-en-Provence, de Kölner Philharmonie en het Verbier Festival. In 2019 verscheen bij Warner een cd met pianotrio’s van Tsjaikovski en Dvořák die Shani samen met Renaud Capuçon en Kian Soltani opnam.

Lahav Shani in 2021-2022: