Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Concert voor Oekraïne

Symfonisch13 jan '24(Geweest)

Muziek kan de hoop op betere tijden en het geloof in medemenselijkheid levend houden.

1,25uur
60-65musici

Al bijna twee jaar woedt er oorlog in Oekraïne. Talloze burgers ontvluchtten hun land met achterlating van al hun bezit. Meer dan honderdduizend vonden er onderdak in Nederland; velen van hen gewoon bij mensen thuis. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest wil ook iets voor hen doen. Musici zijn niet bij machte om oorlogen te beëindigen, maar muziek kan wel de hoop op betere tijden en het geloof in medemenselijkheid levend houden.

Daarom, als een gebaar van solidariteit, hebben we dertien gevluchte Oekraïense musici uitgenodigd om samen met ons een concert te geven. Zaterdag 13 januari zullen zij de lessenaar delen met onze eigen orkestleden. Het jonge Oekraïense supertalent Olha Dondyk treedt aan als dirigent, de Oekraïense pianisten Antonii Baryshevskyi en Anna Fedorova soleren in werken van Silvestrov en Chopin.

‘Muziek doet ertoe,’ zegt Anna Fedorova. ‘Muziek laat je voelen waarvoor je wilt vechten, ze geeft perspectief en dat is iets heel krachtigs.’ Uw komst als concertbezoeker zal dat gevoel nog veel sterker maken.

De opbrengsten en donaties van dit concert komen in zijn geheel ten goede aan War Child: Geen kind is ooit een oorlog begonnen. Toch groeien wereldwijd bijna 230 miljoen kinderen op in oorlog en geweld. Zij voelen zich onveilig, zijn angstig, agressief of durven geen contact te maken. War Child biedt hen psychosociale steun, bescherming en onderwijs. Wereldwijd. Met muziek, sport en spel helpen we deze kinderen hun heftige ervaringen te verwerken. Zo krijgen ze het vertrouwen in zichzelf en anderen terug. Dat is van groot belang. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit. 

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest de opbrengsten en donaties komen geheel ten goede aan War Child.

Met dank aan: De Doelen, PolyHymnia en Polycast.

Programma & uitvoerenden

Lunyov Libera me voor strijkorkest 
Silvestrov Epitaph
Chopin Tweede pianoconcert

DirigentOlha Dondyk
PianoAntonii Baryshevskyi
PianoAnna Fedorova

War Child is in 1993 geboren uit muziek. Willemijn Verloop, sociaal ondernemer uit Nederland, werkte als vredesactivist voor de European Action Council for Peace in the Balkan. In het verwoeste Bosnië kwam zij in contact met muziekprofessor Nigel Osborne die in een schuilkelder muziekworkshops voor kinderen in oorlog organiseerde.

De blijdschap en ontlading die muziek bracht, resulteerde in het idee om het helpen van kinderen in oorlog met muziek verder uit werken. Na twee jaar besloot Willemijn in Nederland de Stichting War Child op te zetten, om de bestaande activiteiten verder uit te kunnen breiden.

Nu, bijna dertig jaar later, werkt War Child in vijftien landen wereldwijd. Vorig jaar hielp War Child met haar programma’s aan een beter mentaal welzijn van 293.681 kinderen en volwassenen die leven met de gevolgen van een gewapend conflict. Lees meer op de website van War Child.

Lees meer
Muziek laat je voelen waarvoor je wilt vechten
ze geeft perspectief en dat is iets heel krachtigs

Alle speeldata van Concert voor Oekraïne

zaterdag 13 jan 202420:15
Rotterdamde Doelen (Grote Zaal)
Geweest

Kijk, luister en verwonder:

Anna Fedorova
Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief