Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Herdenkings-concerten

Met deze concerten herdenken wij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940. Opgedragen aan allen die ooit in oorlog huis en haard verloren.

Laurenskerk tijdens bombardement op Rotterdam in 1940

Herdenkingsconcert 13 & 15 mei

Toen Rotterdam op 14 mei 1940 in as werd gelegd, raakten 80.000 mensen dakloos. Dit concert is opgedragen aan hen en alle anderen die ooit in oorlog huis en haard verloren. Hun pijn en hun moed om opnieuw te beginnen klinkt in het werk van Mahler, Roustom en Ben-Haim: ontwortelde componisten bij wie Europese, Joodse, Arabische en Perzische invloeden elkaar vinden in één grenzeloze muziek.

Herdenkingsconcert 14 mei: kamermuziek

Het bombardement van Rotterdam van 14 mei 1940 begon om 13.27 uur. Een kwartier later was de stad een brandende woestenij. Maar sommige dingen laten zich ook door een vuurzee niet verdelgen. Moed, moreel en menselijkheid: op de minuut af tweeëntachtig jaar nadat de eerste bom viel staat dit concert stil bij de krachten waarmee Rotterdam de aanval doorstond en uit zijn eigen as herrees.

‘Muziek die direct aanspreekt, zonder gemakzuchtig te worden. Ritmisch heel sterk, vooral in het laatste deel: dat heeft een echte groove. Het langzame deel is prachtig, heel kleurrijk en subtiel, op een manier die een beetje aan Bartók doet denken.’

Chef–dirigent Lahav Shani in een interview over het Herdenkingsconcert

Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief