Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Programma seizoen 2023–2024 bekend

16 maart 2023
2 min leestijd

Het is feest: het Rotterdams Philharmonisch Orkest bestaat 105 jaar. Om dat te vieren halen we de wereldtop aan dirigenten en solisten naar Rotterdam voor een concertseizoen waar de vonken vanaf spatten.

Vijf jaar, één lustrumperiode geleden, begonnen we aan de tweede eeuw van ons bestaan. Een nieuw begin, met Lahav Shani als onze kersverse chef en Yannick Nézet-Séguin als eredirigent. Nieuw waren ook de initiatieven voor talentontwikkeling die we daarna opzetten: we startten onze eigen Orkestacademie, we begonnen een ambitieus assistent-dirigentenprogramma en we waren vanaf het eerste uur partner van de International Conducting Competition Rotterdam. We bliezen de Promsconcerten nieuw leven in en benoemden een supertalent als onze nieuwe vaste gastdirigent. Dat wierp zijn vruchten af: al die nieuwe ontwikkelingen ziet u terug in ons nieuwe seizoen.

Lahav Shani begint aankomend seizoen aan zijn tweede termijn als onze chef-dirigent. Wereldsolisten als Martha Argerich, Janine Jansen, Seong-Jin Cho en Chen Reiss – dit seizoen onze Artist in Residence – komen naar Rotterdam om samen met hem en ons orkest muziek te maken. Voor Prokofjevs Derde pianoconcert kruipt Lahav zelf achter de piano, ondertussen dirigerend vanachter het klavier: een spektakelstuk om niet te missen. Vuurwerk krijgen we ook met onze eredirigent Yannick Nézet-Séguin. Hij bezoekt ons met twee schitterende concertprogramma’s, waaronder Wagners Die Walküre. Wie in de voorbije jaren onze concertante opera’s met hem meemaakte, weet dat dit een niet te missen belevenis wordt. 

Bovendien verwelkomen we Tarmo Peltokoski als onze nieuwe vaste gastdirigent. Nog geen jaar na zijn Rotterdamse debuut (‘onthutsend, adembenemend, tranentrekkend mooi,’ in de woorden van NRC) sluit hij zich bij ons aan. Drie concertweken neemt hij voor zijn rekening, om samen met Simone Lamsma, Yuja Wang en Jörgen van Rijen de zaal naar het kookpunt te brengen. En dat is nog lang niet alles wat het nieuwe seizoen aan bijzondere gasten te bieden heeft. Grote dirigenten en solisten als Jukka-Pekka Saraste, Andrés Orozco-Estrada, Clara-Jumi Kang en Daniel Müller-Schott keren bij ons terug; Manoj Kamps, Nicola Benedetti en Beatrice Rana maken hun langverwachte debuut. En last but not least zijn er de sterren uit ons eigen orkest: Marieke Blankestijn, Emanuele Silvestri, Roman Spitzer en Alex Elia.

De lijst met hoogtepunten is nog veel langer, zoals u nu kunt zien op onze website. Seizoen 2023–2024 wordt één groot feest; wij nodigen u uit om het samen met ons mee te vieren.

George Wiegel Algemeen Directeur
Jeroen van Breugel Zakelijk Directeur

Vanaf 28 maart start de serieverkoop en vanaf 23 mei de losse kaartverkoop

Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief