Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Patiënten Sophia Kinderziekenhuis beleven ons orkest virtueel

19 januari 2023
2 min leestijd

Jonge patiënten van het Erasmus MC Sophia hebben een virtual reality ‘Orkestontdekker’ van het Rotterdams Philharmonisch Orkest cadeau gekregen. Hiermee kunnen zij in het ziekenhuis virtueel een kijkje nemen in het orkest, genieten van muziek en er toch even bij zijn.

Met de VR Orkestontdekker kunnen kinderen virtueel een kijkje nemen op het podium tussen de musici van het beroemde symfonieorkest. Ze kunnen instrumenten van dichtbij bekijken en luisteren naar verschillende muziekstukken van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zoals Beethovens Vijfde Symfonie en Prokofjev’s Romeo en Julia. Een complete beleving voor de patiënten in het Sophia Kinderziekenhuis.

Bekijk hier de video van de VR Orkestontdekker. 

Onder grote belangstelling gaf George Wiegel, directeur Rotterdams Philharmonisch Orkest, de allereerste VR-tour aan Lasse (10 jaar) en Eric Steegers, afdelingshoofd gynaecoloog Erasmus MC Sophia. Vier musici verzorgden een muzikaal optreden voor kinderen, ouders en medewerkers in de hal van het kinderziekenhuis.   

George Wiegel, algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: "Wij zijn erg blij met deze mooie samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis en de bijdrage die wij met onze muziek kunnen leveren aan de zorg. De zorg voor gezondheid is altijd het werk van artsen en medisch wetenschappers geweest, maar onderzoek toont keer op keer aan dat ook muziek een zeer heilzaam effect kan hebben. Dat de VR Orkestontdekker nu ingezet wordt om kinderen te ondersteunen in de medische behandelingen die zij ondergaan in het Sophia Kinderziekenhuis; daar zijn we enorm trots op.”

Steegers: ‘Wij doen al jaren onderzoek naar muziek als medicijn en het is bewezen dat dit zorgt voor pijn- en stressvermindering. Voor onze patiënten is een theaterbezoek niet altijd vanzelfsprekend, en op deze manier kunnen ze het orkest toch beleven en even vergeten dat ze in het ziekenhuis liggen. We zijn het Rotterdams Philharmonisch Orkest daar heel dankbaar voor.’

Samenwerking

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Erasmus MC Sophia bundelen al enige tijd hun krachten om muziek in te zetten in de zorg. Beide partijen stimuleren onderzoek naar de effecten van muziek op de gezondheid. Daarnaast willen zij muziek een rol geven in het zorgproces, zowel voor patiënten als voor zorgmedewerkers. Het bedrijf SynchVR maakt de toepassing van de VR Orkestontdekker mogelijk in het ziekenhuis. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Erasmus Medisch Centrum en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken samen aan interdisciplinair onderzoek om de kennis over het effect van muziek op de gezondheid en het welzijn van mensen te vergroten.

In 2021 componeerde het orkest een muziekstuk gebaseerd op hartritmestoornis om meer aandacht te vragen voor de aandoening bij kinderen en volwassenen. Artikel Erasmus MC en Rotterdams Philharmonisch orkest brengen Stoornis Symphonieën - Amazing Erasmus MC 

Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief