Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Tarmo Peltokoski vaste gastdirigent

14 september 2022
2 min leestijd

Tarmo Peltokoski is met ingang van concertseizoen 2023-2024 voor vier jaar als vaste gastdirigent verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Afgelopen mei maakte de 22-jarige Fin een onuitwisbare indruk tijdens zijn Nederlandse debuut, waarin hij het Rotterdamse orkest dirigeerde in werken van Rachmaninov en Sibelius. 'Niet minder dan een wonder,' schreef NRC, 'onthutsend, adembenemend, tranentrekkend mooi.' Ook de orkestmusici waren unaniem enthousiast over Peltokoski en drongen aan op zijn snelle terugkeer naar Rotterdam. Die komt deze week al: zaterdag 17 september dirigeert Tarmo Peltokoski het orkest tijdens het Late Summer Spirit evenement. Bijzondere gast in dat concert is chef-dirigent Lahav Shani, die zijn opwachting maakt als pianosolist in Gershwins Rhapsody in Blue.

George Wiegel, algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: “Tarmo Peltokoski is een aanstormend talent en heeft op zijn jonge leeftijd al veel in huis. Samen met Lahav Shani past hij heel goed bij ons enorm gedreven orkest. Direct bij de eerste kennismaking laaide het vuur tussen hem en ons orkest al hoog op. Voor ons, en ook voor hem, was het vanaf dat moment duidelijk dat we heel graag een samenwerking voor langere tijd aangaan.” Hierop vervolgt Floris Don, artistiek manager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: “Rotterdam is een plek waar jong dirigeertalent al vaak tot grote hoogte is gestegen; we verheugen ons erop om te zien hoe Tarmo zich bij ons zal ontwikkelen. Zijn concert van dit weekend wordt in elk geval al een groot feest, met onze eigen chef-dirigent aan de piano: een mooiere start zouden we niet kunnen hebben.”

Tarmo Peltokoski

Tarmo Peltokoski is met zijn 22 jaar inmiddels muziek en artistiek directeur bij het Nationaal Symfonieorkest van Letland en heeft bij De Deutsche Kammerphilharmonie Bremen de rol van vaste gastdirigent gekregen, de eerste dirigent in deze rol sinds 42 jaar geschiedenis van het orkest. Tarmo Peltokoski maakte briljante debuten in Parijs bij het L'Orchestre Philharmonique de Radio France, de Orchestre national du Capitole de Toulouse en in Frankfurt met het hr-Sinfonieorchester. Daarnaast trad hij op bij verschillende festivals en voltooide afgelopen augustus zijn eerste Wagner Ring cycle bij het Eurajoki Bel Canto Festival. Peltokoski komt uit Finland en begon zijn studie op 14-jarige leeftijd met emeritus hoogleraar Jorma Panula aan de Sibelius Academy in Helsinki, en volgde deze met Sakari Oramo. Daarnaast kreeg hij onderwijs van Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste and Esa-Pekka Salonen. Tarmo Peltokoski: “I am honoured and excited to be collaborating with this great orchestra for four seasons as principal guest conductor. Together we will explore different repertoire and enjoy making music together.”

Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief