Rotterdams Philharmonisch Orkest

Valery Gergiev

Eredirigent 

Valery Gergiev werd in 1953 geboren in Moskou. Hij studeerde orkestdirectie aan het Rimski-Korsakov Conservatorium te Leningrad bij Ilja Moesin en won nog tijdens zijn studie het Herbert von Karajan Concours in Berlijn. Direct na zijn afstuderen werd hij assistent-dirigent bij het Kirov-theater om vervolgens chef-dirigent te worden van het Armeens Staatsorkest.

In 1988 keerde Gergiev terug bij het Kirov-theater, waar hij benoemd werd tot directeur en chef-dirigent. Onder zijn bezielende leiding kreeg dit gezelschap zijn oorspronkelijke naam én grandeur terug. Omgedoopt tot Mariinsky-theater werd het opnieuw de tempel van de Russische opera- en balletcultuur.

Op 31 oktober 1987 maakte Gergiev zijn debuut in Nederland. Vanaf 1988 was hij een regelmatig terugkerende gast bij het Rotterdams Philharmonisch, waar hij in 1995 aantrad als chef-dirigent. Samen met het orkest nam hij het initiatief voor het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, dat in 1996 zijn eerste editie beleefde.

Valery Gergiev dirigeerde alle grote symfonieorkesten in de wereld waaronder de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Royal Philharmonic en de Los Angeles Symphony. Ook is hij vaste gastdirigent van de Metropolitan Opera in New York. Sinds 1 januari 2007 is hij chef-dirigent van het London Symphony Orchestra.

Tijdens het tiende Gergiev Festival (2005) werd Valery Gergiev benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Een jaar later werd hem de Rotterdam Promotieprijs 2006 toegekend.

In mei 2008 nam Gergiev afscheid van het Rotterdams Philharmonisch Orkest als chef-dirigent. Bij zijn aftreden ontving hij van burgemeester Ivo Opstelten de Johan van Oldebarneveldtpenning, de hoogste onderscheiding van de stad Rotterdam, en werd hij door het orkest benoemd tot honorary conductor.

Valery Gergiev in 2021-2022: