Philharmonisch Gala 2024
Zaterdag 23 maart 2024

For the Love of Music
De rode draad door het Philharmonisch Gala 2024 is de iconische muziek en het meeslepende verhaal van Romeo en Julia: de triomf van liefde en onbegrensde verbeeldingskracht. U hoort Prokofjevs meesterwerk in een sensationele uitvoering door ons orkest in grote bezetting, onder leiding van dirigent Valentin Uryupin.
De liefde voor muziek – en haar verbindende, vernieuwende en inspirerende kracht – is de drijfveer die alle aanwezigen op deze avond samenbrengt.
17.30 uur |
Inloop en welkomstborrel |
19.00 uur |
Galaconcert Rotterdams Philharmonisch Orkest |
20.00 uur |
Galadiner |
22.00 uur |
Nagerecht met live muziek |
23.00 uur |
Afterparty |
01.00 uur |
Einde programma |
Twee rivaliserende families, adellijke trots, afgunst, wraak en een fatale hartstocht: Romeo en Julia is een verhaal waar álles in zit. Vaak op muziek gezet, maar nooit zo meeslepend als door Prokofjev. Hoogtepunten uit zijn balletmuziek zijn de iconische Dans van de ridders, de maanovergoten balkonscène en het aangrijpende slot. Onweerstaanbaar.
Prokofjev Romeo en Julia (delen)
Dirigent Valentin Uryupin
Parkeren
Voor gasten die gebruik maken van de parkeergarages Schouwburgplein 1 en Schouwburgplein 2 liggen tijdens het Gala uitrijkaarten klaar.
Schouwburgplein 1, Schouwburgplein 22, 3012 CL
Schouwburgplein 2, Weenatunnel 50, 3013 AL
Dirigent Valentin Uryupin
Geboren: Lozova, Oekraïne
Studie: klarinet en orkestdirectie aan het Staatsconservatorium van Moskou bij Evgeny Petrov en Gennadi Rozjdestvenski, masterclass bij Kurt Masur, assistentschappen bij Vladimir Jurowski, Valery Gergiev, Teodor Currentzis
Prijzen: Gustav Mahler Dirigentenconcours 2016 (derde prijs)
Doorbraak: 2017, winnaar Dirigentenconcours Sir Georg Solti, Frankfurt
Daarna: Gastdirecties bij Wiener Symphoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, SWR Symphonieorchester, Nederlands Philharmonisch Orkest, new Japan Philharmonic, Mariinsky Orchestra, chef-dirigent Rostov Symphony Orchestra (2015-2021) en Novaya Opera Moskou (2021-2022); opera bij Staatsopera's van Berlijn, Hannover, Stuttgart, Teatro Real Madrid, Opera van Athene, Bregenz Festival
Debuut Rotterdams Philharmonisch: 2024

Romeo en Julia
Nadat hij tijdens de Russische Revolutie zijn vaderland ontvluchtte, ontwikkelde Sergej Prokofjev zich tot een echte kosmopoliet met een geheel eigen stijl die ver verwijderd leek van de negentiende-eeuwse Russische muziek. Hij woonde en werkte enige tijd in de Verenigde Staten, verbleef daarna in Parijs en op verschillende andere plaatsen in Europa, maar keerde in 1936 tot veler verbazing weer terug naar Rusland. Achteraf kun je zeggen dat die terugkeer zich al had aangekondigd in zijn muziek - bijvoorbeeld in Romeo en Julia uit 1935, een ballet naar Shakespeares beroemde gelijknamige toneelstuk. Want naast een klassiek-mozartiaans vormbesef en een Frans-georiënteerde orkestbehandeling is de Russische ziel nooit ver weg in zijn partituur. De eenvoud van de melodieën, de opzwepende ritmes, de harmonieën die als zweepslagen uit het orkest opstijgen, het zijn allemaal elementen die je kunt terugvinden in de Russische volksmuziek.
Bovendien sluit Prokofjev juist met Romeo en Julia aan op de sterke Russische ballettraditie. Maar ook al is het inmiddels veruit de populairste balletmuziek van de twintigste eeuw, in het Rusland van de jaren 1930 moest Prokofjev vechten om zijn partituur geaccepteerd te krijgen. Het Kirov Ballet, dat hem eerder nog een opdracht had gegeven voor een avondvullend ballet naar eigen keuze, reageerde afwijzend toen Prokofjev Romeo en Julia als onderwerp voorstelde. De componist bood zijn ballet vervolgens aan bij het Bolshoi Theater, in eerste instantie met succes, maar bij nadere beschouwing achtte men de partituur daar 'ondansbaar'. Om de muziek dan tenminste nog in de concertzaal gespeeld te krijgen destilleerde Prokofjev in 1936 twee symfonische suites uit de partituur, tien jaar later gevolgd door een derde.
Het complete ballet beleefde uiteindelijk in 1938 zijn première in het Tsjechische Brno. Het was zo'n succes dat het Kirov Ballet het werk snel op het programma zette en in 1940 alsnog de Russische première bracht. Naast het ballet zelf werden ook de orkestsuites populair. Vele orkesten maakten en maken er een gewoonte van om op basis van de drie suites hun eigen compilatie samen te stellen. Dat is ook vandaag het geval. Het tweeëneenhalf uur durende ballet in vier aktes en negen scènes klinkt in een samenvatting die het verhaal van de fatale liefde tussen Romeo en Julia vertelt door delen uit verschillende suites chronologisch te combineren. Dankzij de beeldende kracht van de muziek van Prokofjev is zelfs voor degenen die het drama niet kennen het hele verhaal op de voet te volgen.
- Paul Janssen
"Een fantastische avond waarin het Rotterdams Philharmonisch Orkest centraal staat door de steun van alle aanwezige organisaties en hun vertegenwoordigers."
- Henriette Henny, Manager Development