Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Die Schöpfung

Groot orkest16 dec '22 - 18 dec '22(Geweest)

Donder en bliksem, zingende vogels en brullende leeuwen: het ontstaan van de wereld, op muziek gezet door Haydn.

2uur
50-55musici
1pauze

‘... En er was licht!’ – in de donkere dagen voor kerst vertelt Joseph Haydn ons in Die Schöpfung over het begin van een nieuwe wereld. ‘Zo’n mooi stuk zal ik van mijn leven niet meer horen,’ schreef een van Haydns tijdgenoten. ‘De muziek beschreef donder en bliksem, je hoorde de regen stromen en het water kabbelen, de vogels zongen en de leeuw brulde... Ik heb het theater nog nooit zo gelukzalig verlaten.’

Programma & uitvoerenden

Haydn
Die Schöpfung

Een uur voorafgaand aan deze concerten is er een concertinleiding in de Van Cappellenzaal.

DirigentJan-Willem de Vriend
SopraanLucy Crowe
TenorMauro Peter
BaritonChristopher Purves
Koor
Laurens Collegium

Een geliefde kersttraditie voor velen is het bezoeken van klassieke concerten. Dit seizoen brengt het Rotterdams Philharmonisch Orkest een waar orkestraal meesterwerk – Die Schöpfung van Joseph Haydn. We nodigen je uit om naar een van de magistrale hoogtepunten uit de 18e eeuw te luisteren onder het vakkundige dirigentschap van Jan Willem de Vriend.

Waar gaat Die Schöpfung over?

Die Schöpfung laat zich vertalen naar De Schepping. De titel spreekt voor zich; het verhaal gaat over de schepping van de wereld zoals beschreven in het boek Genesis. Het libretto combineert de Bijbelboeken Genesis en Psalmen met Miltons epische gedicht Paradise Lost. Dit stuk is gecomponeerd in de vorm van een oratorium, een uitgebreide muzikale compositie; een combinatie van een koor, solisten en orkest. Het 2 uur durende meesterwerk behoort tot de grotere werken van de 18e-eeuwse klassieke muziek.

In de eerste twee delen van Die Schöpfung verbeeldt de muziek de vormeloze chaos, gevolgd door zes dagen van creatie: de melodie van scherpe akkoorden groeit uit tot vloeiende harmonieën die elk nieuw deel uitbeelden. Deel drie begint met het verhaal van Adam en Eva, de eerste ochtend in Eden. De muziek bereikt haar hoogtepunt in het triomfantelijke refrein dat hun gelukkige verbintenis en wederzijdse liefde prijst. In Die Schöpfung zijn drie muziekstijlen met elkaar verweven. Het combineert barokke elementen uit Händels traditionele oratorium met klassieke orkestvormen en structuur. En last but not least: in het eerste deel is ook een snufje van negentiende-eeuwse romantiek te ontdekken.

Jan Willem de Vriend bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Jan Willem de Vriend verwierf in 1982 internationale bekendheid als dirigent en groeide uit tot een van de meest gerespecteerde Nederlandse dirigenten aller tijden. Gespecialiseerd in de muziek van de 17e en 18e eeuw, heeft hij een originele benadering van de muziek van Mozart, Beethoven, Haydn en andere bekende componisten uit die periode. Mis de kans niet om zijn meesterschap live te ervaren op 16 en 18 december in de Doelen.

Het begin van een nieuwe wereld
... En er was licht!
Het duurde zo lang omdat ik verwacht dat het werk lang mee zal gaan.
Haydn over 'Die Schöpfung'

Alle speeldata van Die Schöpfung

vrijdag 16 dec 202220:15
RotterdamDe Doelen (Grote Zaal)
Geweest
zondag 18 dec 202214:15
RotterdamDe Doelen (Grote Zaal)
Geweest

Kijk, luister en verwonder:

Eigentijdse muziek
Paasconcert
Groot orkest
Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief