Rotterdams Philharmonisch Orkest

Biografie

Valery Gergiev

Valery Gergiev studeerde bij de befaamde Ilja Musin aan het Rimski-Korsakov Conservatorium te Leningrad en won nog tijdens zijn studie het Herbert von Karajan Concours in Berlijn. Direct na zijn afstuderen begon hij als assistent-dirigent bij het vermaarde Mariinsky Theater, dat destijds nog het Kirov-theater heette. Vervolgens was Gergiev een tijd lang chef-dirigent van het Armeens Staatsorkest totdat hij in 1988 werd benoemd tot chef-dirigent van het Mariinsky Theater, waar hij sinds 1996 tevens directeur is.

Sinds 1988 is Valery Gergiev een graag geziene gast bij het Rotterdams Philharmonisch, waar hij in 1995 aantrad als chef-dirigent. Samen met het orkest nam hij het initiatief voor het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, dat in 1996 zijn eerste editie beleefde. Tijdens het tiende Gergiev Festival (2005) werd Valery Gergiev benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bij zijn aftreden als chef-dirigent in mei 2008 ontving hij de Johan van Oldebarneveldtpenning, de hoogste onderscheiding van de stad Rotterdam, en werd hij door het orkest benoemd tot eredirigent.

Valery Gergiev dirigeerde alle grote symfonieorkesten ter wereld waaronder de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij was tevens chef-dirigent bij het London Symphony Orchestra van 2007 tot 2015 en vaste gastdirigent van de Metropolitan Opera in New York van 1997 tot 2008. Sinds 1997 is hij chef-dirigent van het World Orchestra for Peace en sinds 2015 van de Münchner Philharmoniker.