Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Nieuwjaar met Trifonov

Groot orkest12 jan '23 - 15 jan '23(Geweest)

Een stralend begin van het nieuwe jaar met muziek die gloeit van grenzeloos optimisme.

2uur
100-105musici
1pauze

‘Dankzij de gezonde berglucht schiet het werk goed op,’ schreef Strauss vanuit de Alpen toen hij Ein Heldenleben componeerde; ‘ik hoop het af te hebben op nieuwjaarsdag.’ Dat nieuwjaarsgevoel, vol optimisme, straalt van de muziek af, zoals dat in Beethovens Eerste pianoconcert ook al het geval was. De heldendom komt van de solisten: wereldpianist Daniil Trifonov en onze concertmeester Igor Gruppman.

Programma & uitvoerenden

Beethoven
Eerste pianoconcert

Strauss
Ein Heldenleben

Een uur voorafgaand aan deze concerten is er een concertinleiding in de Van Cappellenzaal.

DirigentLahav Shani
PianoDaniil Trifonov

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is terug met een frisse dosis muziek. Voor we definitief afscheid nemen van het oliebollen- en champagneseizoen vieren we nog een keer het nieuwe jaar samen! Samen met Trifonov trappen we het jaar goed af. Het worden concerten vol sprankelende muziek om je te inspireren het nieuwe jaar goed te beginnen. Met pianovirtuoos Daniil Trifonov zorgt het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor een optimistische en frisse start in 2023.

What is on your New Year’s (play)list?  

Iedereen kan wel wat extra inspiratie en energie gebruiken om 2023 goed te starten. Het is geen geheim dat muziek een van de beste manieren is om dat voor elkaar te krijgen. Het concert begint met het energieke Pianoconcert nr. 1. De muziek van het stuk is gedurfd en mooi, in contrast met luide en zachte tonen. Dit concerto is geschreven door de jonge Beethoven om Wenen, de wereldhoofdstad van de muziek, te veroveren. Hij stemde de muziek af op zijn eigen karakter en bracht deze zelf als solist op het podium. Als resultaat werd Pianoconcert nr. 1 enthousiast ontvangen door het Weense publiek.

Het programma wordt afgesloten met Strauss' Ein Heldenleben, het andere krachtige muziekstuk van een jonge en ambitieuze Duitse componist. Ein Heldenleben behoort tot de vroege werken van Strauss. Het hielp hem zijn bekendheid te verkrijgen in muzikale kringen en bij het grote publiek. Piano Concerto No.1 en Ein Heldenleben vormen samen een bijzonder inspirerende combinatie die niemand onberoerd laat.

Pianovirtuoos Daniil Trifonov

The New York Times zei het al: "Few artists have burst onto the classical music scene in recent years with the incandescence of the pianist Daniil Trifonov". Trifonov kreeg bekendheid met zijn overwinning in de Tsjaikovski-competitie op 20-jarige leeftijd. De afgelopen jaren ontving hij talloze onderscheidingen, zoals een Grammy Award, Deutsche Grammophon Artist, Musical America's 2019 Artist en vele anderen. Samen met onze concertmeester Igor Gruppman en chef-dirigent Lahav Shani treedt Daniil Trifonov opnieuw op, op het toneel van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Met prachtige vioolsolo's in Ein Heldenleben van Gruppman, gedragen door het krachtige dirigentschap van Shani en het magistrale orkest belooft het een bijzonder concert te worden. Dit wil je niet missen!

Grenzeloos optimisme gevangen in muziek
Een stralend nieuw begin
Een kunstenaar uit duizenden.
Lahav Shani over Daniil Trifonov

Alle speeldata van Nieuwjaar met Trifonov

donderdag 12 jan 202320:15
RotterdamDe Doelen (Grote Zaal)
Geweest
vrijdag 13 jan 202320:15
RotterdamDe Doelen (Grote Zaal)
Geweest
zondag 15 jan 202314:15
RotterdamDe Doelen (Grote Zaal)
Geweest

Kijk, luister en verwonder:

Opera
Eigentijdse muziek
Seong-Jin Cho
Groot orkest
Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief